Monday, March 5, 2012

KAKO SE PRAVE OGRLICA I STIKERI OD FINE GLINE










decembar 2011.


Dragi naši,

Prošlih časova radili smo ogrlicu od DAS mase, fine glinene smjese koja se moze kupiti u svakoj knjižari. Od nje možete praviti narukvice, ogrlice, ukrase za jelku, stikere za frižidere i mnoštvo drugih, sitnijih predmeta. DAS masa je takva smjesa da joj ne treba pečenje- potrebno je samo da se dobro osuši, a potom i oboji. U knjižarama se moze naci u bijeloj i boji terakote.

Kako se pravi OGRLICA?
Što je sve potrebno?

1.  Das masa- 500 gr kosta oko 1.5 euro u knjižarama- od pola kilograma mozete napraviti 3 ogrlice i nekoliko stikera
2. Modlice za kolače- mi smo koristili oblik srca i zvijezde- za centralni element ogrlice, ali i za stikere
3. Štapici za ražnjice- koji služe da probušite rupice na kuglicama DAS mase, za iscrtavanje dekoracija, te za sušenje kuglica kada ih obojite lakom za nokte.
4. Traka za ogrlicu- mi smo upotrebili finu tekstilnu i srebrnu traku od oko 70 cm, a moze poslužiti i odgovarajuce deblje predivo
5. Lakovi za nokte- boje po izboru
6. Tanjir za sušenje
7. Brus papir, komad debljeg stiropora ili šolja za bijelu kafu.

Otkinite komadic DAS mase i dlanovima napravite kuglicu, zatim je probušite po sredini štapićem. Pazite da rupica bude dovoljno velika, jer kroz nju kasnije provlačite traku. Radite brzo jer se smjesa suši. U slučaju da glina krene da "puca" dodajte u nju kap, dvije vode i ponovo "uvaljajte" kuglicu. Odložite kuglicu na čist tanjir. Za nasu ogrlicu bilo je potrebno oko 12 kuglica veličine oko 2 cm u prečniku i jedno "srce" iz srednje modlice.
Kada se kuglice dobro osuše, možete ih obraditi finim brus papirom, očistiti od prašine, provjeriti rupice i krenuti s bojanjem lakovima za nokte. Najlakše će vam biti ako prvo stavite kuglicu na štapić, lakirate je, a štapić zabodete u komad debljeg stiropora ili ga stavite u široku šolju.
Osušene kuglice nanižite na traku. Ogrlica je gotova!
Isti postupak važi i za narukvicu.

Za stikere je potpuno isti postupak- modlica, suženje, lakiranje- s tim da vam je potrebno parče magnetne trake koju lijepite na poleđinu stikera.


Do sljedećeg puta mah, mah, mah,

Vaš Plavi zec!
:] oOo

No comments: