Tuesday, June 2, 2009

Dekorisanje kutije od terakote

Posljednji radni dan školske godine djeca su provela dekorišući temperama kutiju od terakote.
Predmeti od pečene gline ( keramika bez glazure), koji imaju upotrebnu ili umjetničku vrijednost nazivaju se TERAKOTA.
Riječ je latinskog porijekla i spoj je dva pojma: terra- što znači zemlja i cocta- što znači pečeno. Na italijanskom jeziku se piše
terra cotta.
Za naš rad bilo je potrebno:
* kutija od terakote
* grafitna olovka / po potrebi/
* tempera boje
* lak na bazi ulja
Ovaj zadatak su radila djeca iz obje grupe tako što su prvo skicirala dekoraciju za poklopac kutije na papiru grafitnom olovkom, zatim na sami poklopac. Izabrali su boje i bacili se na posao. Poslije poklopca, dekorisali su bočne strane kutije odgovarajućim, srodnim elementima..
Namaz tempere ne smije biti debeo jer će popucati. Možete dodati koju kap vode u pastu od tempere jer i rjeđa boja daje fine efekte. Pošto se osuši rad možete preći nekim prozirnim lakom.
Ukoliko vaša dekoracija ima malo elemenata, / npr. jedan cvijet/ poslužiće vam i prozirni lak za nokte, no lakiranje nije neophodno.
Mi smo imali kutije, a vi možete oslikati, dekorisati bilo koji predmet od terakote.
Ovo ne važi, naravno, za posude koje služe za pečenje jela u pećnicama.

Zahvaljujemo od sveg srca mecenama umjetničke školice, bračnom paru Lei Lonzi i Mišu Božinoviću što su nam pored svega ostalog, poklonili ove divne kutije i dali ideju za rad!!!

Ovim veselim video prilogom se opraštamo od školske 2008/2009. godine!
ŽIVJELI!!!




2 comments:

Early ARTS said...

Volim ove vase filmice, djeca su uvijek tako sretna i ponosna na svoje radove!

Plavi zec *** The Blue Bunny said...

Hello America! Thank u so much Sonja Early Arts on your suggestions, support and inspiration for our work! Kisses, hugs and love to u!!!

Hvala ti Sonja Early Arts! Ja uzivam u radu i razvoju tvoje skolice koja nam je inspiracija za dalji rad! Volimo sve vas i grlimo ovim veeelikim plavim usima!