Sunday, November 29, 2009

KAKO NAPRAVITI LANAC OD PAPIRA?

Draga djeco,

Ove nedjelje smo u Umjetničkoj školici "Plavi Zec" pravili papirne lance.
To je jednostavan, efektan rad. Treba prvo da se odlučite za željeni oblik. Može biti u obliku kuće, kao što je to uradio naš Luka, ili srca kao Djorđe, zmije ili zmaja kao što je to Jovana napravila, neki strip junak, ili junak iz vaše mašte, oblik lica, automobila, životinje i td. Izvor ideja je neiscrpan. Lanac možete najlakše napraviti od papira, a to vam preporučujemo kao probu, a zatim, kad savladate zadatak, lanac možete ponovo napraviti od kartona u boji, korica od bloka, svesaka itd. Što je duži papir/ karton, to će i lanac biti duži. Ovaj lanac mozete iskoristiti: tako sto ćete ispisati svoje ime na njemu i zalijepiti ga na vratima vaše sobe; može poslužiti kao dekor abažuru lampe- da ga zalijepite oko abažura; može da visi s lustera ili novogodišnje jelke kao dekoracija, ili da posluži kao dobrodošlica društvu za rođendan...
A evo i kako se to radi.
Za papirni lanac vam je potrebno:
1. A4 papir - papir za štampač/ za dugi lanac vam je potreban veći format kartona ili papira ili nekoliko A4/.
2. Grafitna olovka za iscrtavanje željenog oblika.
3. Flomasteri ili drvene bojice. Ako se odlučite za oblik djevojčice ili dječaka, možete za ukrašavanje njihove odjeće upotrebiti i alu-foliju, dugme, čipku, perlu, bilo što sitno, dekorativno će vam poslužiti u radu. Zlatni ili srebrni marker će dati svečanu notu vašem lancu
4. Lijepak / u slučaju da hoćete duži lanac ili da nalijepite nešto od navedenih dekorativnih elemenata/.
5. Makaze / dječje/

Presavijte po dužini / na pola/ papir A4. Duža strana je 29,7 cm a kraća oko 10.5 cm. Opet presavijte na pola- ali po širini jednom, pa drugi put. Lijepo izglačajte ivice papira.
Dobili ste pravougaonik dimenzija od prilike 10,5 x 7 cm. Okrenite ga tako da izgleda kao mala knjiga ili sveska koju treba da listate.
Na prvoj, prednjoj strani, iscrtajte konturu nekog oblika tako da dvije bočne strane crteža- lijeva i desna, dodiruju kraj papira. Pošto ste nacrtali, isjecite po obliku, s tim što ne smijete sjeći sredinu lijeve i desne strane- ivice pravougaonika, jer one "drže" vaš oblik "zajedno".
Ako ste razumjeli ovo objašnjenje i završili s rezanjem, dobili ste lanac od 2 x četiri spojena oblika, koja mozete po želji, zalijepiti školskim lijepkom.
E, sada dolazi najzanimljiviji dio- ukrašavanje. Pustite mašti na volju i uživajte ukrašavajuči ga! Možete iskoristiti obje strane lanca. Naši radovi vas mogu inspirisati, zato pogledajte video prilog!
Kliknite na video da bi povećali prikaz.

Do sljedećeg zadatka,

mah, mah, mah,

Vaš,
Plavi Zec! ;]oooOoOOOoOoo

No comments: