Monday, December 21, 2009

UKRASI ZA JELKU II

Draga djeco,

Prilažemo video na kom možete vidjeti dalji postupak u pravljenju ukrasa za jelku od gline.
Na prošlom času, djeca iz Umjetničke školice "Plavi zec", su sa zadovoljstvom završavala svoja mala djela.
Pošto smo napravili ukrase od gline i glina se osušila, morali smo da uzmemo šmirgl/ brus papir, da bi sitne pukotine i neravnine izglačali, suvom četkicom očistili glinu od te prašine, a potom smo oslikali ukrase. Koristili smo tempere, s kojom kapljom vode- tek da kistovi budu navlaženi. Inače četkice- kistove morate pažljivo održavati i redovno prati.
Pošto se tempera osušila, premazali smo je lakom za nokte sa zvjezdicama.
Prozirni lak za nokte je veoma korisan u našem radu. Brzo se suši, a sa zvjezdicama daje radovima svečaniji ton.
Kada se sve dobro osušilo / obavezno ukrase staviti na bijeli papir dok se suše/, provukli smo kroz rupice satenske ukrasne trake i napravili mašne- tako je ukras gotov i spreman za kačenje na jelku- božićno i novogodišnje drvo.
Stariji mogu da idu još jedan korak i da od malo deblje žice dužine oko 5 cm savijajući je kliještima sa dužim, tankim "kljunom", naprave ukrasnu kukicu- kao što možete vidjeti na našem videu.

Plavi zec i naša Umjetnička školica žele svima koji slavite 25. decembra Božić, da vam Djed Mraz donese nešto posebno, da vam se ispuni ona dragocjena i velika želja koja plamti u srcima, i da u ljubavi i radosti prođu praznici!

Do sljedećeg susreta,
mah, mah, mah,

Vaš Plavi zec! ;] oOooOOOoOOooOOOooo

No comments: