Wednesday, March 31, 2010

CVIJET OD PAPIRNOG- Kartonskog TANJIRA

Draga djeco,

Proljecni raspust mozete ispuniti i pravljenjem cvijeta od okruglog kartonskog tanjira s laticiama popunjenim guzvicama- kuglicama od krep papira.

Potrebno vam je:

1 stapic za raznjice- za peteljku
1 okrugli papirni- kartonski tanjir
1 plutani cep od vina
4 boje krep papira- od kojih pravite dlanovima kuglice
1 plasticni tanjir za odlaganje kuglica od krep papira
makaze
ljepilo za papir
grafitna olovka
gumica
skalper/ skalpel

Kako se pravi:

Iscrtajte po tanjiru grafitnom olovkom cvijet i obiljezite sredinu.
Uzmite cetiri razlicite boje krep papira, i makazama izrezite od svake boje po tri trake sirine 1 cm. Najlakse je da izrezete trake od onako zamotanog krep papira. Trake cijepajte na oko 3- 4 cm, guzvajte u kuglice i odlazite na plasticni tanjr. Izrezite jos jednu traku- mi smo zelenu, za peteljku.
Kada napravite oko 120 i vise kuglica- nije lako bas, a izrezali ste visak kartona oko latica, tanjir premazete drvofiksom, tj. lijepkom za drvo, tj. papir i to u debelom sloju.
Posto je drvofiks mlijecno proziran, vidjecete kroz njega iscrtane latice. Posto imamo 8 latica ( krug smo podijelili na dva krsta u stvari) kuglicama jedne boje krep papira popunjavamo po dvije latice.
Uzmite drveni stapic koji ce posluziti kao peteljka, premazite ga drvofiksom i oblijepite spiralno zelenu traku oko stapica.
Izrezite od plutanog cepa dva kruga od po 0.5 sm debljine. Prvi krug probijte vrhom vec oblijepljenog stapica krep trakom, tako da ostane dovoljno prostora da smjestite cvijet i jos jedan dio cepa- da ne viri vrh stapica! Taj prvi plutani krug nam sluzi da fiksira cvijet da ne padne s peteljke. Na to dodajte cvijet, i opet jos jedan krug od plutanog cepa. Mi smo taj drugi krug premazali lijepkom i posuli zutim kuglicama krep papira.
Cvijet je gotov!

Do nekog sljedeceg puta,

mah, mah, mah,


Plavi zec! :] oOoOoOOoOooo

No comments: