Tuesday, December 14, 2010

Ukras za jelku: RAD SA ALU FOLIJOM- 11. decembar 2010 + KONKURS

Dragi naši,
Druga polovina decembra nam nosi mnoge obaveze i zadovoljstva- bliži se kraj prvog polugođa, planovi za raspust se kuju, novogodišnji praznici kucaju na vrata...
Djeca iz Umjetničke školice "Plavi zec" učestvuju u međunarodnom konkursu za djecu Celje 2011. sa radovima na temu- Folklorne igre i običaji mog naroda. Svi radovi moraju stići u Celje do 31. 12. 2010.! Bilo bi nam veoma drago kada bi i vi svoje radove poslali na tu divnu dječju manifestaciju, koju organizuje gospodin Mihailo Lišanin. Sve informacije u vezi konkursa možete naći klikom na ovaj link.

Na prošlom času imali smo zadovoljstvo da radimo ukrase za jelku od deblje aluminijumske folije.
Za ovaj interesantan, kreativan i efektan rad potrebno vam je:

1. Aluminijumska folija- deblja- teško je naći u tabli kao sto smo mi imali sreće da nađemo, pa vam predlažemo da kupite alu posudu za hranu- njeno dno može lijepo poslužiti i nije skupo.
2. Hemijska olovka- koja NE RADI- koja je istrošena. Vrhom olovke jakim pritiskom crtamo po foliji.
3. Dnevne novine ili bilo kakav časopis na koje stavljamo foliju kada počnemo sa crtanjem. To je meka podloga / zbog debljine novina/ koja daje "dubinu" pritisku olovke na foliju.
4. Makaze- radne, kojima možete sjeci foliju.
5. Mašta!

Kako se radi?
Na komadu folije veličine 5 x 5 cm nacrtate srce, krug, kućicu, pečurku... a potom, ukrašavate to srce na pr. tačkama, kružićima, spiralicama... Ovo crtanje po debljoj foliji podrazumijeva jak pritisak. Sto je pritisak jači- dubina crteža sa druge strane je veća i ukras je intenzivniji i ljepši. Kada završite crtanje, izrežete po obliku foliju i ukras je gotov! Predvidite i mjesto na ukrasu za kačenje- vidjećete na našim fotografijama- tu se buši rupica, vrhom makaza, kroz koju kasnije provlačite vrpcu i kačite o jelku. Ukras se kači sa suprotne strane od strane po kojoj smo crtali!
Mi smo se odlučili za novogodišnje ukrase, a vi možete ovu tehniku iskoristiti za još sijaset interesantnih stvari.

Srećno, mah, mah, mah,

Vaš Plavi zec
:] oOo
Fotografije pravljenja ukrasa za jelku od ALU FOLIJE- Facebook

No comments: